Nasze weekendowe wyjazdy do Zakopanego odbywają się z różnych powodów i w różnych konfiguracjach, ale niezależnie od tego czy jedziemy razem czy w innym towarzystwie, przez lata udało nam się wydeptać smaczne kulinarne ścieżki. Poniżej znajdziecie kilka naszych ulubionych zakopiańskich miejscówek.
Podziel się opiniąKategoria: Polska od kuchni
Od 9 listopada do 9 grudnia 2018 w jednej z ponad stu restauracji w całej Polsce, można spróbować dań z gęsiny przy winie świętomarcińskim z Winnicy Turnau, która w tym roku zaproponowała białego Solarisa i czerwone Rondo. W Krakowie w wydarzeniu organizowanym pod szyldem Slow Food Polska, biorze udział m.in. Restauracja Qualita.
Podziel się opiniąW niedzielę wybrałyśmy się na kolejną krakowską degustację. Fine dining w Restauracji Filipa 18, działającej przy Hotelu Indigo na Starym Kleparzu. Restauracja działa pod hasłem food-wine-art. Wydawać by się mogło, że to miejsce idealne dla nas.
Podziel się opiniąTrudno chyba znaleźć osobę, która po spróbowaniu dań kuchni włoskiej we Włoszech lub przygotowywanych przez włoskich kucharzy, nie wskaże jej jako jednej z najsmaczniejszych. Fenomen prawdziwego włoskiego smaku opiera się na najwyższej jakości świeżych, lokalnych produktów. Pomidory, bakłażany, świeże zioła, sery, ryby, owoce morza, makarony, ravioli, risotto, focaccia, pizza, oliwa, wino. Finezyjna prostota.
Podziel się opiniąStudio Twój Kucharz zaprosiło nas na kolację degustacyjną złożoną z 8 dań i selekcji win. Menu degustacyjne przygotował szef kuchni, specjalista kuchni sezonowej i lokalnej – Bartłomiej Płócienniak, a za dobór win na kolacji odpowiadał i winne historie opowiadał Kuba Janicki.
Podziel się opiniąPodobno przeciętny Argentyńczyk zjada rocznie nawet 80 kg wołowiny, natomiast Polak – ok 3 kg. Ostatnie kilka lat przyniosło jednak pewną zmianę w tym zakresie. Polacy bardziej zwracają się w kierunku wołowiny, zaczynają poznawać, smakować i dostrzegać różnice jakościowe w dobrze przygotowanym kawałku mięsa wołowego.
3 komentarze