Skip to content

Kategoria: Polska

Karpacki Szlak Wina

Z inicjatywy Stowarzyszenia Pro Carpathia z Rzeszowa zawiązano Karpacki Szlak Wina, skupiający 20 winnic z Podkarpacia i Słowacji i mający na celu promocje Podkarpacia jako regionu winiarskiego i promowania tej jakże przyjemnej formy spędzania czasu jaką jest enoturystyka.

czytaj dalej Karpacki Szlak Wina

1 Comment

Zakładka. Jesień według Piotra Ślusarza

W czwartkowy wieczór (23 listopada br.) w krakowskiej restauracji ZaKładka odbyła się 4-daniowa kolacja degustacyjna pod nazwą Jesień według Piotra Ślusarza. Jak tytuł degustacji wskazuje, tego wieczoru gościnnym szefem kuchni był Piotr Ślusarz. Niektórzy mogą go pamiętać z polsatowskich programów Top Chef i Hell’s Kitchen, ale wierzę, że równie mocno może być kojarzony ze swoich dań w krakowskiej 27 Porcji Slow Food lub gdyńskiej Open Kitchen. Wszystkim daniom towarzyszyła selekcja win zaproponowane przez Wino Makłowicz.

czytaj dalej Zakładka. Jesień według Piotra Ślusarza

Leave a Comment

Perła lubelskich piwowarów

Historia Browaru Perła sięga XVII wieku, kiedy to powstały tam pierwsze zabudowania klasztorne wzniesione przez ojców reformatów. Rozkwit lubelskiego browarnictwa przypada na wiek XIX, kiedy poklasztorne budynki zakupił Karol Rudolf Vetter. Najpierw uruchomił destylarnię wódek, a następnie browar, który w krótkim czasie stał się jednym z największych zakładów w regionie.

czytaj dalej Perła lubelskich piwowarów

2 komentarze

Lublin – Regionalne Muzeum Cebularza

Lubelska legenda głosi, że istnienie cebularzy można przypisać królowi Kazimierzowi Wielkiemu, który głodny i zmęczony zawitał do domu swoich żydowskich poddanych na ziemi lubelskiej. Poprosił gospodynię o coś do jedzenia, ale ona akurat nie miała czym poczęstować króla. W domu miała tylko cebulę, garstkę maku i mąkę…

czytaj dalej Lublin – Regionalne Muzeum Cebularza

1 Comment

Włoska – finezyjna prostota dobrego smaku

Trudno chyba znaleźć osobę, która po spróbowaniu dań kuchni włoskiej we Włoszech lub przygotowywanych przez włoskich kucharzy, nie wskaże jej jako jednej z najsmaczniejszych. Fenomen prawdziwego włoskiego smaku opiera się na najwyższej jakości świeżych, lokalnych produktów. Pomidory, bakłażany, świeże zioła, sery, ryby, owoce morza, makarony, ravioli, risotto, focaccia, pizza, oliwa, wino. Finezyjna prostota.

czytaj dalej Włoska – finezyjna prostota dobrego smaku

Leave a Comment

Twój Kucharz – Coś się kończy, coś się zaczyna

Studio Twój Kucharz zaprosiło nas na kolację degustacyjną złożoną z 8 dań i selekcji win. Menu degustacyjne przygotował szef kuchni, specjalista kuchni sezonowej i lokalnej – Bartłomiej Płócienniak, a za dobór win na kolacji odpowiadał i winne historie opowiadał Kuba Janicki.

czytaj dalej Twój Kucharz – Coś się kończy, coś się zaczyna

Leave a Comment

Butchery & Wine – dobre steki w Warszawie

Podobno przeciętny Argentyńczyk zjada rocznie nawet 80 kg wołowiny, natomiast Polak – ok 3 kg. Ostatnie kilka lat przyniosło jednak pewną zmianę w tym zakresie. Polacy bardziej zwracają się w kierunku wołowiny, zaczynają poznawać, smakować i dostrzegać różnice jakościowe w dobrze przygotowanym kawałku mięsa wołowego.

czytaj dalej Butchery & Wine – dobre steki w Warszawie

3 komentarze

Inauguracja Dni Otwartych Winnic Małopolski

W ostatnią niedzielę w winnicy Kresy zainaugurowano 5 edycję Dni Otwartych Winnic, które są okazją do odwiedzenia małopolskich winnic i przekonania się osobiście jak smakuje polskie wino. Goście dopisali (prawie 160 osób), winiarze otworzyli drzwi, oprowadzali, odpowiadali na wszelkie bardzo szczegółowe pytania i wspólnie z prowadzącym spotkanie – Wojciechem Bosakiem – krytykiem winiarskim, współzałożycielem Polskiego Instytutu Winorośli i Wina, jednym z dobrych duchów polskiego winiarstwa dbali o wspaniałą atmosferę spotkania.

czytaj dalej Inauguracja Dni Otwartych Winnic Małopolski

Leave a Comment