Skip to content

Kategoria: EUROPA

5 dziwnych leków zza wschodniej granicy

Wyjazd na Ukrainę, oprócz motywów turystycznych, może być także dobrą okazją do zakupu leków o niecodziennym spektrum działania –
cudownych medykamentów, stworzonych do szybkiego leczenia agentów KGB, rosyjskich żołnierzy i astronautów. Leczenia z najbardziej wstydliwych przypadłości. 👊🤕🤒😷👊

czytaj dalej 5 dziwnych leków zza wschodniej granicy

4 komentarze

10 dań, których warto spróbować we Lwowie

Wypieki mączne, nabiał (tzn. baaardzo tłusty nabiał), kasza gryczana, ziemniaki, kiszonki, sało (boczek), słonecznik pod wieloma postaciami, duużo koperku, pietruszki, cebuli i czosnku. Tak wygląda Ukraina kulinarnie. Jadąc na Ukrainę na pewno rozpoznamy nazwy wielu potraw: kapuśniak, barszcz, gołąbki, pierogi. Podobne nazwy, jednak często składniki i sposób przygotowania są zupełnie inne od tego znanego z domu. Warto sprawdzić samemu. Gdyby np. próbować ukraińskiego barszczu z zawiązanymi oczami można mieć problem z prawidłowym nazwaniem tej potrawy. Poniżej subiektywny przewodnik po lwowskich smakach.

czytaj dalej 10 dań, których warto spróbować we Lwowie

2 komentarze

10 dań, których warto spróbować na Słowacji

Kuchnia słowacka to kuchnia dość prosta i tania, ukształtowana przede wszystkim z prostych dań chłopskich i góralskich. Podstawowymi jej składnikami są mleko i jego przetwory; warzywa, szczególnie ziemniaki i marchew oraz cebula i kapusta. W mniejszym stopniu stosowane jest w niej mięso, jeśli już, to głównie drób, wieprzowina i baranina. Ze względu na położenie, w słowackiej kuchni można odnaleźć duże wpływy węgierskie, czeskie, polskie i niemieckie.

czytaj dalej 10 dań, których warto spróbować na Słowacji

9 komentarzy

Włoska – finezyjna prostota dobrego smaku

Trudno chyba znaleźć osobę, która po spróbowaniu dań kuchni włoskiej we Włoszech lub przygotowywanych przez włoskich kucharzy, nie wskaże jej jako jednej z najsmaczniejszych. Fenomen prawdziwego włoskiego smaku opiera się na najwyższej jakości świeżych, lokalnych produktów. Pomidory, bakłażany, świeże zioła, sery, ryby, owoce morza, makarony, ravioli, risotto, focaccia, pizza, oliwa, wino. Finezyjna prostota.

czytaj dalej Włoska – finezyjna prostota dobrego smaku

Leave a Comment

Twój Kucharz – Coś się kończy, coś się zaczyna

Studio Twój Kucharz zaprosiło nas na kolację degustacyjną złożoną z 8 dań i selekcji win. Menu degustacyjne przygotował szef kuchni, specjalista kuchni sezonowej i lokalnej – Bartłomiej Płócienniak, a za dobór win na kolacji odpowiadał i winne historie opowiadał Kuba Janicki.

czytaj dalej Twój Kucharz – Coś się kończy, coś się zaczyna

Leave a Comment

10 najpopularniejszych włoskich makaronów

Wybór odpowiedniego sosu do makaronu opiera się przede wszystkim na regionalnej tradycji, ale również wynika z cech danego makaronu, takich jak: wielkość, powierzchnia i przyczepność. Te, których powierzchnia jest nieco karbowana pochłaniają dużo więcej sosu niż te o gładkiej powierzchni, dlatego doskonale łączą się z gęstymi sosami. Małe elementy idealnie komponują się z lekkimi sosami o gładkiej konsystencji.

czytaj dalej 10 najpopularniejszych włoskich makaronów

7 komentarzy

Butchery & Wine – dobre steki w Warszawie

Podobno przeciętny Argentyńczyk zjada rocznie nawet 80 kg wołowiny, natomiast Polak – ok 3 kg. Ostatnie kilka lat przyniosło jednak pewną zmianę w tym zakresie. Polacy bardziej zwracają się w kierunku wołowiny, zaczynają poznawać, smakować i dostrzegać różnice jakościowe w dobrze przygotowanym kawałku mięsa wołowego.

czytaj dalej Butchery & Wine – dobre steki w Warszawie

3 komentarze

IX Festiwal Wina Niemieckiego w Warszawie

W ostatni czwartek czerwca w restauracji Villa Foksal w Warszawie odbył się IX Festiwal Wina Niemieckiego organizowany przez Niemiecki Instytut Wina. W czasie spotkania prawie 20 niemieckich producentów osobiście i przez swoich importerów zaprezentowało odwiedzającym Festiwal swoje wina.

czytaj dalej IX Festiwal Wina Niemieckiego w Warszawie

Leave a Comment