Skip to content

10 potraw z klasycznej kuchni niemieckiej

Kuchnia niemiecka jest bardzo podobna do kuchni polskiej, szczególnie tej śląskiej i wielkopolskiej. Ze względu na wielkość państwa, kuchnia niemiecka jest bardzo zróżnicowana. W landach położonych bliżej Francji dominują dania lekkie i warzywne, natomiast dla odmiany w kuchni bawarskiej wyjątkowo tłuste i ciężkie. W przygotowanym zestawieniu przedstawiam 10 dań charakteryzujących niemiecki region stołeczny. Z zastrzeżeniem, że są to tylko dania tradycyjne, mimo tego, że doskonale zdaje sobie sprawę, iż obecnym trendem w Berlinie jest lżejsza kuchnia fusion.

10. Berliner Pfannkuchen

Berliner Pfannkuchen to niemieckie pączki, które w zasadzie wyglądają i smakują jak nasze. Może są odrobinę mniej tłuste. Najczęściej nadziewane są dżemem truskawkowym i posypane cukrem pudrem. Mała ciekawostka, słowo „pfannkuchen” w języku niemieckim oznacza zarówno pączek, jak i naleśnik, dlatego też warto zwrócić uwagę na dokładność zamówienia.

9. Eisbein

Golonka po berlińsku jest zawsze pieczona i ma zawsze chrupiąca skórkę. Podawana z zasmażaną kapustą i opiekanymi ziemniakami, rzadziej z chlebem lub grochowym puree. W Berlinie spotkacie  ją w każdej karcie restauracyjnej.

8. Kartoffelsalat

Sałatka ziemniaczana, która na świecie zwyczajowo nazywana jest sałatką niemiecką, składa się z ugotowanych ziemniaków z drobno pokrojonym ogórkiem i jajkiem. Bardzo częstym dodatkiem do tej sałatki jest również boczek lub drobno pokrojona i podsmażona kiełbasa.

7. Sauerbraten

Niemiecka pieczeń z marynowanego mięsa wołowego z sosem pieczeniowym. Sauerbraten jest tradycyjnie podawane z czerwoną kapustą, kluskami ziemniaczanymi, szpeclem lub gotowanymi ziemniakami.

6. Bratkartoffeln

Danie przygotowane z ugotowanych i pokrojonych na małe plasterki ziemniaków, które są następnie smażone na patelni. Podaje się je najczęściej z kwaśnym mlekiem i jajkiem sadzonym. W wersji na bogato do ziemniaków dodawana jest kiełbasa lub boczek.

5. Kartoffelsuppe

Najbardziej klasyczna niemiecka zupa to kartoflanka z warzywami, kiełbasą i boczkiem. Jak przystało na kuchnię niemiecką, ta wersja zupy ziemniaczanej jest dość tłusta.

4. Hackbraten

Niemiecki meat loaf – pieczeń z mięsa mielonego i jajka, z dodatkiem bułki i dużej ilości czosnku. Pieczona najczęściej w brytfance i podawana w plastrach, razem z typowo niemieckimi dodatkami.

3. Apfelstrudel

Najbardziej popularnym berlińskim deserem  jest pochodzący z Austrii strudel jabłkowy. Niemiecki apfelstrudel nadziewany jest dużymi kawałkami jabłek i rodzynek, przyprawiany jest cynamonem, a czasami także rumem. Podawany jest najczęściej na gorąco, z gałką lodów waniliowych i bitą śmietaną.

2. Wurst

W Berlinie kiełbasy (wurst) są dosłownie wszędzie – w restauracjach, barach, budkach, a nawet sprzedawane od ludzi noszących grille na sobie. Możecie kupić kiełbasy surowe, parzone, gotowane, grillowane. Znajdziecie kiełbasy podawane w bułce lub z chlebem, ale też wursty „ekskluzywne”, podawane jako mięsna część dań głównych (berliner taller) z kapustą i ziemniakami. W kiełbasianym niemieckim asortymencie znajdują się m.in. weisswurst (biała kiełbasa parzona), bratwurst (biała kiełbasa pieczona), bockwurst (niemiecka kiełbasa cielęca), krakauerwurst (nasza krakowska), knackwurst (serdelki), frankfurter würstchen (frankfurterki).

1. Currywurst

Szczególnym przykładem wursta jest osławione berlińskie currywurst. Najpopularniejszym berlińskim fast foodem jest grillowana wieprzowa kiełbasa lub parówka z sosem pomidorowym, posypana curry. Podawana najczęściej z bułką lub frykami (pommes). W Berlinie legendarnym miejscem z currywurstem jest Konnopke’s Imbiss, a najpopularniejszą, smaczną sieciówką Curry 36.

Wahlmampf mit Gottfried Ludewig in #berlin #starkesberlin #cdu #currywurst

Zdjęcie zamieszczone przez użytkownika Peter Tauber (@petertauber)

Interesujesz się tematem kuchni świata to koniecznie sprawdź inne wpisy o kuchniach europejskich.
A jeśli chcesz być na bieżąco z moim foodspottingiem to śledź mój profil na Instagramie ✈️🍴

Nie przegap kolejnych wpisów. Zapisz się do newslettera.

  • Ta ich kuchnia naprawdę jest dziwna;) Nie przepadam za słynnym wurstem, ale piwo mają pyszne;)

  • Dobra, pytanie techniczne. Ile dni trwało przygotowanie się do tego wpisu? tyle dań to nawet ja łakomczuch bym sobie nie poradził 🙂 A tak poważnie to mi nawet kuchnia niemiecka odpowiada. Szczególnie jak jest wurst 🙂 może nawet być bez piwa. Poważnie.

    • Absolutnie nie jadałam tego wszystkiego za jednym posiedzeniem. Kilka wyjazdów, kilka degustacji … W tajemnicy powiem, że większość tych dań nie jest w moim stylu. Myślę, że facet łatwiej przyswaja takie dania 😉

  • Z Berlinem zawsze mam taki problem, że jestem tam za krótko. Starcza mi czasu i miejsca w żołądku na currywurst, kartoffelsalat a potem coś z jakiejś restauracji etnicznej, a tych w Berlinie jest dużo… I już trzeba wjeżdżać…

    • Najważniejsze jadłaś 🙂 Jak już kiedyś pisałam Kindze, mega zazdroszczę wam bliskości Berlina.

  • I mam ślinotok!! 😀 Genialne zdjęcia! Ja nigdy w Berlinie nie byłam także nie było okazji spróbować Wurstów ani prawdziwego Apple Strudel. Kto wie może kiedyś się uda 🙂

  • Kuchnia zupełnie nie w moim stylu. Zawsze mam problem z jedzeniem w Dojczlandzie…ale dla mięsożerców jest spory wybór 😉

  • Wybieram słodkie propozycje 🙂 Jak jadę do Niemiec to kupuję głównie słodycze i sałatki. Nie wiem, jak oni dają radę z tak ogromną dawką tłuszczu… Nie mogłabym się ruszyć po solidnym niemieckim obiedzie 😀

    • Mnie najbardziej zastanawiają starsi ludzie szamający z entuzjazmem kiełbachy 🙂

  • Aż się głodna zrobiłam:D
    http://www.psychologiafotografii.pl

  • Sałatkę niemiecką jadłam w Kolonii była pyszna:) A chętnie bym spróbowała tych berlińskich pączków, ciekawe czy bardzo się różnią:)

  • Ale narobiłaś mi smaka, zjadłabym Bratkartofflen a na deser strudel jabłkowy ,mniam.

  • Nie przemawiają do mnie te wszystkie parówki niemieckie 😉 szczególnie te zamykane w słoiku, które u nas można dostać. Z to sałatkę niemiecką uwielbiam! W ogóle tam gdzie pojawiły się ziemniaki to mogłabym jeść w ciemno. No a deser… to wiadomo… zjadłabym 😉

  • własnie mi uświadomiłaś, że w Berlinie chyba nigdy nie jadłam typowo niemieckich rzeczy, zawsze jakieś bliskowschodnie czy inne światowe dania! ale i jakoś mnie nie przekunuje ich kuchnia

  • Ale smacznie to pokazałaś. Ja żałuję, że nie spróbowałam będąc tam tych kiełbasek- faktycznie były wszędzie 🙂 A ja uwielbiam jeść na ulicy 🙂

  • Wspaniałe zdjęcia, jak ja teraz mam wytrzymać w pracy „o samych kanapkach”? 😀 Dzięki!

  • Podróże Hani

    ale smacznie się zrobiło, jako Ślązaczka z dziada pradziada trochę potraw z kuchni niemieckiej z domu znam, ale przyznaję, że niektóre z propozycji i mnie zaskoczyły

  • Słone Słodkim Przeplatane

    Bardzo ciekawe zestawienie, na pewno nie raz skorzystam 🙂

%d bloggers like this: