Skip to content

Co to znaczy, że kawa jest palona i jak to wpływa na jej smak i właściwości?

Niejeden człowiek zapytany o kawę od razu skojarzy nasze intencje z ciemnym i aromatycznym napojem, który wypity rano zapewnia energię na cały poranek, skutecznie poprawia koncentrację, a dla niektórych zawiera także pewne walory smakowe, które pomimo nut goryczy i kwaskowatości zdają się stanowić przyjemne doznania. By uzyskać taki efekt, należy oczywiście mieć palone ziarna (arabica lub robusta), dobry młynek do kawy (lub ekspres, który będzie miał go na wyposażeniu), ulubiony kubek i coś do zaparzania. Czasem więc parzymy kawę sposobem przelewowym, innym razem w kawiarce, a jeszcze w innym wypadku przy użyciu french pressów. Oczywiście niepalone ziarna również istnieją i da się je zmielić, dostarczając tym samym ciału większą dawkę kofeiny oraz inne doznania smakowe, jednak już tak się utarło, że to palony wariant jest popularniejszy. Po co właściwie poddaje się kawę procesowi palenia? Jaki ma to wpływ na jej smak i aromat? Co świadczy o jakości kawy? O tym w kolejnych akapitach.

Czemu służy proces palenia kawy?

Aby zrozumieć, dlaczego proces palenia jest tak istotny dla ziaren kawy, należy przede wszystkim odpowiedzieć sobie na pytanie, co by się stało, gdyby pominąć ten etap i dostarczyć klientowi kawę zieloną, czyli niepaloną. Przede wszystkim sporo młynków domowych nie podołałoby zadaniu zmielenia niepalonych ziaren, gdyż są one niezwykle twarde. Po drugie walory smakowe napoju byłyby diametralnie inne, nie mówiąc już o aromacie, który roztacza wokół siebie zielona kawa. Dodatkowo wersja niepalona to niemal wyłącznie ziarna z gatunku robusta, dlatego trzeba by zapomnieć o delikatnej arabice. Proces palenia jednak jest niezwykle popularny. Służy on więc:

  • stworzeniu balansu goryczki i kwaskowatości w smaku kawy,
  • wydobyciu olejków eterycznych z ziaren, które odpowiadają za nuty zapachowe,
  • zmniejszeniu twardości ziaren,
  • regulacji poziomu kofeiny, jaką konsument dostarcza do swojego organizmu.

Stopnie palenia kawy

Proces palenia ziaren kawy jest wieloetapowy. Składają się na niego przede wszystkim suszenie, zżółcenie, pierwsze złamanie, rozwinięcie i drugie złamanie, kiedy to z ziaren wydobyte są finalnie olejki eteryczne. Nie każdy jednak wie, że istnieją aż cztery stopnie palenia, a każdy z nich wiąże się z innymi właściwościami smakowymi oraz z konkretnymi zmianami w strukturze ziaren (poza oczywistą zmianą koloru i otoczki). Są to:

  • pierwszy stopień palenia (zwany również paleniem jasnym, zapewnia dużą zawartość kofeiny, lekko brązową skórkę oraz najbardziej łagodny smak, z niemal niewyczuwalną goryczą),
  • drugie stopień palenia (skorupka zostaje tu pokryta olejkami wydobywającymi się z ziaren podczas palenia, dlatego lekko błyszczy, najpopularniejszy stopień palenia kawy, bardziej gorzki napój o niższej kwaskowatości),
  • trzeci stopień palenia (intensywny smak, najlepszy efekt do przygotowania espresso),
  • czwarty stopień palenia (ziarna niemal czarne, orzechowe nuty zapachowe, bardzo gorzka, z najniższą zawartością kofeiny).

Dlaczego warto wybrać paloną kawę?

Palona kawa posiada bogaty i wyrazisty smak. Jej zapach również potrafi być niezwykle stymulujący i przyjemny. Poza tym warto zdecydować się na ten rodzaj ziaren (stopień palenia pozostawmy już indywidualnym preferencjom) z uwagi na fakt, iż:

  • picie kawy palonej spowalnia proces starzenia w przypadku komórek ciała,
  • ten rodzaj ziaren po spożyciu wspiera kondycję układu krwionośnego i nie pozwala na odkładanie się cholesterolu w naczyniach krwionośnych,
  • palona kawa charakteryzuje się właściwościami uśmierzającymi ból,
  • poprawia samopoczucie poprzez zwiększenie produkcji serotoniny.

Niuanse związane z paloną kawą oraz jej charakterystykę udało się nam przedstawić dzięki pomocy sklepu ŚwieżoPalona.pl

Nie przegap kolejnych wpisów. Zapisz się do newslettera.

%d bloggers like this: