Skip to content

Lublin – Regionalne Muzeum Cebularza

Lubelska legenda głosi, że istnienie cebularzy można przypisać królowi Kazimierzowi Wielkiemu, który głodny i zmęczony zawitał do domu swoich żydowskich poddanych na ziemi lubelskiej. Poprosił gospodynię o coś do jedzenia, ale ona akurat nie miała czym poczęstować króla. W domu miała tylko cebulę, garstkę maku i mąkę…

pattravel_2017_cebularz-2

Co niezaprzeczalne w historii powstania najpopularniejszego na Lubelszczyźnie wypieku to fakt, że pochodzi on z kuchni żydowskiej. Żydzi zaczęli osiedlać się na Lubelszczyźnie już od wieku XI. Pierwsze wzmianki dotyczące wypieku i sprzedaży cebularzy w Lublinie na Starym Mieście pochodzą z  XIX wieku.

Cebulowe placki, cebulaki, czy cebularze można spróbować także w innych częściach Polski i świata, jednak tylko w Lublinie można skosztować oryginalnych receptur cebularzy, które od 2014 roku są oficjalnie produktem chronionym w UE. W produktach wpisanych do Rejestru Chronionych Nazw Pochodzenia i Chronionych Oznaczeń Geograficznych istotne jest aby na wyznaczonym obszarze geograficznym (tutaj woj. lubelskie) muszą odbywać się wszystkie etapy produkcji. Certyfikat potwierdzających wypiek takich cebularzy ma tylko pięć piekarni w regionie.

pattravel_2017_cebularz-5-a

Cebularz Lubelski

„Cebularz lubelski” to okrągły placek o średnicy 5–25 cm i grubości ok. 1,5 cm z ciasta pszennego wyborowego, które charakteryzuje się dwukrotnie większym dodatkiem cukru i margaryny lub masła w porównaniu do zwykłego ciasta pszennego. Na powierzchni znajduje się warstwa farszu składają­cego się z pokrojonej w grubą kostkę cebuli wymieszanej z makiem, solą i olejem roślinnym. Farsz ma złocistą barwę oraz smak i zapach swoisty dla pieczonej cebuli. Na obwodzie placka jest wieniec ciasta o szerokości 0,5–1,5 cm. Wieniec ciasta ma chrupiącą skórkę o barwie od jasnozłocistej do lekko zarumienionej. Miękisz jest jasny, miękki i lekko wilgotny. Jego aromat jest właściwy dla zapachu świeżo upieczonej cebuli, dzięki znajdującej się na powierzchni warstwie farszu. Jeżeli „Cebularz lubelski” był wypiekany na podsypce, na spodzie widoczne są otręby pszenne.

Od tego roku, w Lublinie można także odwiedzić żywe muzeum, w którym poznacie oryginalny przepis i historię powstania lubelskich cebularzy. Na miejscu można, nie tylko dowiedzieć się więcej o tym przysmaku, ale też samodzielnie go przygotować, upiec i posmakować.

pattravel_2017_cebularz-3pattravel_2017_cebularz-4pattravel_2017_cebularz

Regionalne Muzeum Cebularza
Godziny otwarcia: 9:45, 11:00, 12:30, 14:30, 16:00, wtorek-niedziela
Bilet: 16 zł, ulgowy 14 zł, 12 zł dla rodzin 4 os.
Lokalizacja: Szewska 4, Lublin | muzeumcebularza.com.pl



Booking.com

Nie przegap kolejnych wpisów. Zapisz się do newslettera.

%d bloggers like this: