Skip to content

Brandenburgia – Glina Whisky w Werder

Dwadzieścia kilometrów od Poczdamu, w miejscowości Werder (Brandenburgia), pewien ambitny Niemiec – Martin Schultz ok. 30 lat temu postanowił, że zacznie produkować whisky. W tamtym czasie taki pomysł był zupełnym novum na rynku niemieckim. Obecnie Glina jest największą destylarnią we wschodnich Niemczech.

Z uwagi na uwarunkowania historyczne tego obszaru i fakt, że od XIII wieku zamieszkiwały je plemiona słowiańskie whisky produkowana w Werder nosi swojską nazwę: Glina Whisky. Polskobrzmiące słowa odnajdziecie w tym regionie w wielu nazwach: Glindow, Glindower See, Glindower Alpen.

Produkcję whisky kojarzymy głównie z Irlandią, Szkocją, Stanami Zjednoczonymi czy budująca mozolnie od wielu lat swoją pozycję – Japonią. Przyznam, że aż do wizyty w destylarni Glina nie próbowałam wcześniej niemieckiej whisky. Byłam ciekawa, jakie podejście do tematu przyjęli Niemcy, czy idą wzorem klasyków czy stworzyli własny model.

Na miejscu pan Martin opowiedział nam o całym etapie produkcji i od razu można było poznać, że korzysta z różnych elementów wzorców irlandzkich i szkockich – leżakowanie w beczkach przez 3 lata i 1 dzień, używanie beczek po bourbonie, sherry czy porto i amerykańskich – leżakowanie także w nowych beczkach z niemieckiego dębu, dodatkowo opalanego od środka; produkcja whisky z kukurydzy. Pojawił się tez polski akcent. Szkło używane w tej destylarni – w tym niezwykłe, i już opatentowane butelki z odciskiem dłoni właściciela, sommeliera i głównego gorzelnika w jednej osobie, jest produkowane w Częstochowie.

Producenci Glina Whisky wpisują się w tak bardzo popularny teraz nurt: from farm to table. Zazwyczaj odnosi się on do jedzenia, jednak myślę, że można go zastosować również w tym przypadku. Zboża i owoce do produkcji pochodzą w własnego 75-hektarowego gospodarstwa, a woda (niezwykle ważny element całego procesu) także z własnego źródła Elisabeth. Lokalnym wyróżnikiem jest też endemiczna dla regionu odmiana żyta – champagne rye, czyli żyto szampańskie, uprawiane tam od 120 lat.

W Werder produkuje się głównie cztery typy whisky: 1. z żyta (rye whisky), 2. z kukurydzy (corn whisky), 3. zbożowa (grain whisky – rzadko spotykany typ, produkowany na większą skalę w tzw alembikach, wykorzystuje się do niej różne gatunki zbóż) oraz 4. single malt (whisky na bazie zesłodowanego jęczmienia, gdzie słód wędzony jest drewnem).

Sklep przy destylarni otwarty jest przez 7 dni w tygodniu, raz w miesiącu organizowane jest zwiedzanie dla gości indywidualnych, a w przypadku grup od 10 osób można umówić się bezpośrednio. Sezonowo jest także otwarta restauracja. Na miejscu można spróbować (i oczywiście kupić) Glina whisky oraz inne produkty rodziny Schultz: gin, brandy, wina owocowe i likiery, więc na pewno uda się trafić w gusta wszystkich, także tych, którzy nie dojrzeli jeszcze do wysokoprocentowych trunków.

Glina Whisky, Karl-Liebknecht-Straße 17A, 14542 Werder (Havel), Niemcy

Nie przegap kolejnych wpisów. Zapisz się do newslettera.

%d bloggers like this: