Już po raz dziewiąty w Warszawie odbył się Festiwal Wina Niemieckiego, podczas którego producenci z Niemiec, osobiście lub poprzez swoich importerów zaprezentowali swoją ofertę win. Wydarzenie, jak co roku, zorganizował Niemiecki Instytut Wina.


W pierwszy dzień lata, oprócz prezentacji win odbyły się także dwa warsztaty z serii Master Class. Pierwszy to „Bąbelki w kieliszku: odkrywamy niemieckie Sekty” poprowadzony przez Tomasza Prange-Barczyńskiego oraz drugi dedykowany dla branży HoReCa – „Jak zwiększyć obrót winami w restauracji na przykładzie win niemieckich” zrealizowany przez Adama Pawłowskiego.









W tegorocznej edycji festiwalu winiarze z Niemiec zaprezentowali ponad 150 rodzajów wina niemieckiego, w tym przede wszystkich Rieslingi, ale również Weiß- & Grauburgundery, Silvanery i aromatyczne szczepy takie jak Gewürztraminer i Muskateller. W Warszawie gościliśmy producentów z 7 regionów winiarskich: Badenia, Frankonia, Hesja Nadreńska, Mozela, Palatynat, Rheingau i Wirtembergia. W wydarzeniu wzięło udział 25 wystawców prezentujących wina 33 producentów.


