Skip to content

10 dań, których warto spróbować w Czechach

Kuchnia czeska zdecydowanie nie należy do moich ulubionych, dania są dość monotonne, a do tego tłuste i ciężkostrawne. Tak się składa, że z wszystkich czeskich dań najbardziej lubię černé pivo :), ale przecież zjeść też coś trzeba. Przygotowałam zatem zestawienie potraw, które sprawiły mi kiedyś odrobinę przyjemności i które polecam do spróbowania podczas pobytu w Czechach.

10. Párek v rohlíku & Utopenec

Czesi podobnie jak Niemcy (→ patrz: kuchnia niemiecka) kochają kiełbasy (klobásy) i parówki (párky). Popularną czeską piwną przekąską z kiełbasą w roli głównej jest utopenec. Podstawowym składnikiem tej potrawy są małe czeskie kiełbaski ze słoniną, nadziane piklami. Podaje się je na zimno. Natomiast w ilości sprzedawanych hot-dogów, Czesi mogą pewnie konkurować nawet  z USA. Jest jednak małe ale, bo ten ich czeski hot-dog minimalnie różni się od tego w american style. Czeski parek v rohliku przypomina hot dogi na naszych stacjach benzynowych, po 1. bułka jest niesłodka, po 2. wydrążona, a nie przecięta, po 3. w środek oprócz parówki ląduje wyłącznie musztarda i/lub ketchup.

9. Česneková polévka

W Czechach zjecie ciekawy zupny wynalazek, a mianowicie zupę piwną (staročeská pivní polévka), w skład której wchodzi piwo, mleko, mąka i cynamon. Brzmi i smakuje dziwnie, dlatego też pozostańcie raczej przy polskim rozumieniu „zupy piwnej”, a do zjedzenia zamówcie zupę czosnkową lub cebulową.

8. Svíčková na smetaně

Z wołowiną u mnie jest tak, że jadam ją w każdej postaci, dlatego czysto subiektywnie polecam ją zawsze i w każdej kuchni. Tym bardziej ciesze się, że u Czechów istnieje sporo dań wołowych. Na początek klasyka czeska czyli polędwica wołowa w sosie śmietanowym. Głównym składnikiem sosu oprócz śmietany są warzywa korzenne (marchew, seler, pietruszka), zioła oraz cytryna.

7. Hovězí guláš 

Kolejna wołowa odsłona, to gulasova polevka. Czeski gulasz jest trochę łagodniejszy od węgierskiego i bardzo często podawany w chlebie lub z knedlikami. Wizualnie i smakowo bardzo przyjemne danie.

6. Ceské hovězí

Wołowina po raz trzeci, ale tym razem w najlepszej możliwej odsłonie. W Czechach dość popularny jest bowiem stek z pieprzem. Danie występujące w wielu kuchniach, ale co wam szkodzi spróbować go również u południowych sąsiadów 😉

5. Medovník

W czeskich kartach menu znajdziecie wyjątkowo dobre ciasto miodowo-orzechowe. Lekkie i przyjemne, mimo że, składniki na to nie wskazują. Cienkie warstwy miodowego ciasta przekładane śmietanowym kremem. Idealne ciasto do kawy.

4. Knedliki

Knedliki to Czechy – klasyka i punkt obowiązkowy podczas każdego czeskiego wyjazdu. W idealnym daniu czeskim zawsze w sosie pływają pocięte plastry knedlików ziemniaczanych (bramborove knedlíky) lub bułczanych (houskový knedlíky). 

3. Ovocné knedlíky

Szczególnym przypadkiem knedlików są knedliki owocowe, podawane w Czechach jako deser. Możecie spróbować knedlików z truskawkami, śliwkami, borówkami, morelami itd. Podawane – jak u nas – z masłem, cukrem pudrem, ale również serem twarogowym, bitą śmietaną, czekoladą lub cynamonem.

2. Vepřo-knedlo-zelo 

Najpopularniejszym klasycznym czeskim daniem mięsnym jest pieczeń wieprzowa (vepro) z ziemniaczanymi knedlami i kapustą (zelo). Tradycyjne danie, podawane zarówno w restauracjach, jak i czeskich domach.

1. Smažený sýr

Nr 1 to najpopularniejsze czeskie danie bezmięsne – panierowany i smażony ser (smažený sýr), podawany z frytkami (s hranolkami) oraz  sosem tatarskim (tatarskou omáčkou). Do piwa najlepsze!

Jeśli powyższy tekst był ci potrzebny, ponieważ wyjeżdżasz do Pragi to koniecznie sprawdź mój praktyczny wpis o stolicy Czech. Znajdziesz w nim m.in. namiary na najlepsze restauracje serwujące powyższe dania.
Życzę smacznego! Dobrou chuť 🙂



Booking.com

Nie przegap kolejnych wpisów. Zapisz się do newslettera.

  • Super temat, będę za tydzień w Pradze i na pewno skosztuję knedli i vepro knedlo zelo, koniecznie popijając piwem 😉 Dzięki za obiadowe inspiracje na przyszły weekend!

    • W Pradze wszystko smakuje lepiej! Mimo, że byłam już tam kilka razy to zazdroszczę wyjazdu

    • Ula z prostoofinansach

      Oj też zazdroszczę tego wyjazdu. A piwo polecam w restauracji gdzie piwo podjeżdża kolejką: Vytopna, Vaclavske Namesti 56. Choć piwo jest oczywiście, chyna wszędzie u nich pyszne. Szczególnie to wyrabiane na miejscu.

  • ale ciekawe dania, niby nasi sąsiedzi, niby te same produkty, a jak różne rzeczy wyczarowali. te knedliki z truskawkami wyglądają super!

  • Smażony ser mój faworyt na czeskich wypadach 🙂

  • u mnie oczywiście wygrywa smażony ser. uwielbiam i nawet nie wiedziałam, że to czeski specjał.

    • Tak czeski, ale jest też – z wiadomych względów – tradycyjnym daniem na Słowacji. Nazywa się tam (Wy)prażony ser.

  • Rany boskie teraz umieram z głodu o.O

  • Ula z prostoofinansach

    Hmm nie przepadam za kuchnią czeską czy słowacką (jeśli to nie ta sama kuchnia 🙂 ). Najbardziej chyba lubię ich piwo. Zdarza mi się też dla smaku zjeść ich knedliki, tyle że ich gulasze są dla mnie zbyt… czeskie. Lubię też ich prażony ser, wszedł do mojego menu na stałe po jednej z wizyt w Pradze. No i nie miałam pojęcia o czymś takim jak Ceské hovězí, przetestuje przy najbliższej okazji.

  • Aneta Zajac

    Stek z pieprzem wygląda obłędnie 🙂

  • punkt nr 1 zdecydowanie najlepszy 🙂 koniecznie muszę spróbować numeru 5, bo opis brzmi bardzo zachęcająco 🙂

  • Niestety, również nie przepadam za kuchnią czeską, ale czasem skuszę się na knedliki albo smażony ser 😉

  • Ja bym chętnie spróbowała tamtejszego gulaszu, obłędnie wygląda 🙂 No i te czeskie piwa….:)

  • Alicjares

    Super post. W wakacje wybieram się do Czech więc będę okazje zakosztować tamtejszej kuchni 🙂

  • Ale pyszności 😉
    A ja znam tylko knedliki i smażony syr 😉
    wołowina pychaaaaaa 🙂
    Pozdrawiam

  • masz szczęście, że ser jest na pierwszym miejscu! Kocham! uwielbiam! aaah, wlaściwie nic innego nie jem… W sanatorium w Kudowie codziennie przemykałam przez granicę na serek 😀 pychota… stanowczo jestem uzależniona… no i piwo… taaak marzenie!

  • Bardzo lubię smażony ser, często go spotykałam w Polsce w barach mlecznych 😉

    • Ooo to trochę jestem w szoku – jedynym miejscem w PL w którym widziałam smazony ser to czeska restauracja w Lublinie

  • Chciałem wybrać faworyta, ale wszystkie dania wyglądają niesamowicie 🙂

  • Numer 8 i 2 to moi faworyci 🙂
    Ja tam kuchnię czeską lubię, ale w sumie to się nie znam, bo zawsze i tak biorę albo nr 8 albo 2 – przecież one genialnie pasują do piwa 🙂

  • Piotr Czyszpak

    A ja tam bardzo lubię Czeską kuchnię podlaną Czeskim piwem. Prawdopodobnie że są to głównie mączne dania z dodatkiem mięsa, czyli dla mnie smakowo bardzo. No i piwka, ale bardziej ciemne bo jasne mają delikatnie i nie chmielowe.

    • Ja wolę czeskie ciemne piwo z dodatkiem wyżej wymienionych dań. Taka odwrotność, możliwe że to zamierzony czeski błąd ;p

  • Łukasz | Kartka z Podróży

    Tego ciasta z orzechami i miodem to sam bym zjadł. Lubię bardzo, ale sporadycznie mam sposobność smakować. )-:,. I rzecz jasna I know what do you mean ( ͡° ͜ʖ ͡°).

  • Mo Tresvodka

    Nie mogłabym się tak odżywiać na co dzień, ale knedliki uwielbiam w każdej postaci! Moja bratowa urodziła się w Pradze i robi czasem w domu! Jak jestem w Polsce na święta zawsze proszę, żeby zaserwowała 🙂 Zainteresowała mnie za to zupa piwna. Tym bardziej, że piszesz, iż smakuje dziwnie 🙂

  • syr i medovnik to dla mnie numery 1 ex aequo 😀 bardzo lubię czeskie jedzenie!

  • Do ciasta miodowego przymierzam się już wiele lat, ale boję się tych orzechów tam, bo mam uczulenie i nie wiem do końca, czy nic mi się nie stanie. Gulasz w chlebie to patent, który muszę ukraść koniecznie. I knedlików spróbować.

    Dużo wołowiny widzę w zestawieniu. Biedni czescy wegetarianie 😀

  • No powiem nie ciesza mojego oka te potrawy. Jak bym miala wybrac to knedle i ciasto ale w wersji bezglutenowej 😉 Pozdrawiam, daria x

  • Wszystkie wyglądają smakowicie, jednak najbardziej chciałabym spróbować tego ciacha mmmm Pozdrawiam i zapraszam do nas 🙂 https://siostrydajarade.blogspot.com/2016/03/sakiewki-pene-pysznosci.html

  • Jadłam kilka pozycji z Twojej listy. Mimo, że tłuste to i niezdrowe to naprawdę smaczne. I dzięki czeskiemu Kozelowi polubiłam piwo.

  • Rodzinna

    Z racji tego, iż jestem łasuchem to zdecydowanie wybrałabym knedle 🙂 i ciasto miodowo – orzechowe na deser 🙂

  • Super ściga! Ja wybieram piwo i smażony ser 🙂 niezła bomba kaloryczna ale co tam…

  • Pingback: Praga - praktycznie o hotelach i restauracjach()

  • parek w rohliku niejednokrotnie nas ratował, czy to na trasie podczas biegów narciarskich czy też na winnym szlaku na Morawach Południowych 🙂

%d bloggers like this: