Skip to content

10 dań, których warto spróbować w Czechach

Kuchnia czeska nie należy do moich ulubionych, a do jej smaków przekonałam się dopiero niedawno. Bazując na swoich doświadczeniach przygotowałam zestawienie potraw, które sprawiły mi kiedyś odrobinę przyjemności i które polecam do spróbowania podczas pobytu w Czechach.

10. Párek v rohlíku & Utopenec

Czesi podobnie jak Niemcy (→ patrz: kuchnia niemiecka) kochają kiełbasy (klobásy) i parówki (párky). Popularną czeską piwną przekąską z kiełbasą w roli głównej jest utopenec. Podstawowym składnikiem tej potrawy są małe czeskie kiełbaski ze słoniną, nadziane piklami. Podaje się je na zimno. Natomiast w ilości sprzedawanych hot-dogów, Czesi mogą pewnie konkurować nawet  z USA. Jest jednak małe ale, bo ten ich czeski hot-dog minimalnie różni się od tego w american style. Czeski parek v rohliku przypomina hot dogi na naszych stacjach benzynowych, po 1. bułka jest niesłodka, po 2. wydrążona, a nie przecięta, po 3. w środek oprócz parówki ląduje wyłącznie musztarda i/lub ketchup.

9. Česneková polévka

W Czechach zjecie ciekawy zupny wynalazek, a mianowicie zupę piwną (staročeská pivní polévka), w skład której wchodzi piwo, mleko, mąka i cynamon. Brzmi i smakuje dziwnie, dlatego też pozostańcie raczej przy polskim rozumieniu „zupy piwnej”, a do zjedzenia zamówcie zupę czosnkową lub cebulową.

8. Svíčková na smetaně

Z wołowiną u mnie jest tak, że jadam ją w każdej postaci, dlatego czysto subiektywnie polecam ją zawsze i w każdej kuchni. Tym bardziej ciesze się, że u Czechów istnieje sporo dań wołowych. Na początek klasyka czeska czyli polędwica wołowa w sosie śmietanowym. Głównym składnikiem sosu oprócz śmietany są warzywa korzenne (marchew, seler, pietruszka), zioła oraz cytryna.

7. Hovězí guláš 

Kolejna wołowa odsłona, to gulasova polevka. Czeski gulasz jest trochę łagodniejszy od węgierskiego i bardzo często podawany w chlebie lub z knedlikami. Wizualnie i smakowo bardzo przyjemne danie.

6. Ceské hovězí

Wołowina po raz trzeci, ale tym razem w najlepszej możliwej odsłonie. W Czechach dość popularny jest bowiem stek z pieprzem. Danie występujące w wielu kuchniach, ale co wam szkodzi spróbować go również u południowych sąsiadów 😉

5. Medovník

W czeskich kartach menu znajdziecie wyjątkowo dobre ciasto miodowo-orzechowe. Lekkie i przyjemne, mimo że, składniki na to nie wskazują. Cienkie warstwy miodowego ciasta przekładane śmietanowym kremem. Idealne ciasto do kawy.

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Post udostępniony przez Christina’s Honeycakes Medovik (@ch_honeycakes)

4. Knedliki

Knedliki to Czechy – klasyka i punkt obowiązkowy podczas każdego czeskiego wyjazdu. W idealnym daniu czeskim zawsze w sosie pływają pocięte plastry knedlików ziemniaczanych (bramborove knedlíky) lub bułczanych (houskový knedlíky). 

3. Ovocné knedlíky

Szczególnym przypadkiem knedlików są knedliki owocowe, podawane w Czechach jako deser. Możecie spróbować knedlików z truskawkami, śliwkami, borówkami, morelami itd. Podawane – jak u nas – z masłem, cukrem pudrem, ale również serem twarogowym, bitą śmietaną, czekoladą lub cynamonem.

2. Vepřo-knedlo-zelo 

Najpopularniejszym klasycznym czeskim daniem mięsnym jest pieczeń wieprzowa (vepro) z ziemniaczanymi knedlami i kapustą (zelo). Tradycyjne danie, podawane zarówno w restauracjach, jak i czeskich domach.

1. Smažený sýr

Nr 1 to najpopularniejsze czeskie danie bezmięsne – panierowany i smażony ser (smažený sýr), podawany z frytkami (s hranolkami) oraz  sosem tatarskim (tatarskou omáčkou). Do piwa najlepsze!

Jeśli powyższy tekst był ci potrzebny, ponieważ wyjeżdżasz do Pragi to koniecznie sprawdź mój praktyczny wpis o stolicy Czech. Tam znajdziesz namiary na najlepsze restauracje serwujące powyższe dania. O czeskiej kuchni przeczytasz również w moich wpisach o Karlovskim gastrofestivalu  i  kulinarnej wyprawie na Morawy Wschodnie. Życzę smacznego! Dobrou chuť 🙂



Booking.com

Nie przegap kolejnych wpisów. Zapisz się do newslettera.

%d bloggers like this: