Skip to content

10 dań, których warto spróbować na Słowacji

Kuchnia słowacka to kuchnia dość prosta i tania, złożona przede wszystkim z prostych dań chłopskich i góralskich. Podstawowymi jej składnikami są mleko i jego przetwory, warzywa, szczególnie ziemniaki i marchew oraz cebula i  kapusta. W mniejszym stopniu stosowane jest w niej mięso, jeśli już, to głównie drób, wieprzowina i baranina. Ze względu na położenie, w słowackiej kuchni można odnaleźć duże wpływy węgierskie, czeskie, polskie i niemieckie.

10. Fazulovica = Zupa fasolowa

Na Słowacji, podobnie jak w Polsce, bardzo chętnie jada się zupy. Do tych najpopularniejszych można zaliczyć rosół, cebulową, czosnkową, jak również fasolową i kapuśniak. Idealna słowacka fazulovica jest bardzo gęsta. W jej skład tradycyjnie wchodzi drobna fasola, posiekane warzywa i boczek. Wywar najczęściej przygotowywany jest na żeberkach wieprzowych, a całość podbija się śmietaną.

9. Kapustnica = Słowacki kapuśniak

Kolejną popularną słowacką zupą jest kapuśniak, bardzo podobny do naszej podhalańskiej kwaśnicy. Typowa kapustnica zawiera kiszoną kapustę, kiełbasę, ziemniaki, słodką paprykę, a czasami także mięsną wkładkę wieprzową i śmietanę. Na Słowacji, kapustnica uważana jest, za tradycyjne danie bożonarodzeniowe i w takiej odsłonie zawiera dodatkowo suszone śliwki i jabłka.

8. Demikat = Zupa bryndzowa

Ciekawą słowacką zupą jest ta, zawierającą najpopularniejszy słowacki składnik czyli owczy ser – bryndzę. Zupa zawiera również ziemniaki, cebulę, słodką paprykę i śmietanę. Serwowana jako zupa krem, podawane z smażonym bekonem, grzankami lub dodatkowymi gotowanymi ziemniakami.

7. Kačica s červenou kapustou = Pieczona kaczka z modrą kapustą

Z mięsnych dań głównych, najpopularniejszą słowacką potrawą jest kaczka z modrą (czerwoną) kapustą. Podawana najczęściej z ziemniaczanymi naleśnikami (lokse), knedlami lub smażonymi ziemniaczkami. Taki zestaw to słowacki klasyk, serwowany zarówno na niedzielnych obiadach domowych, jak i na oficjalnych kolacjach.

6. Zemiakové lokše = Naleśniki ziemniaczane

W poprzednim daniu, może was zdziwić pewien dodatek. Mowa o lokše, tradycyjnych naleśnikach z ciasta ziemniaczanego. Pieczone są one na patelni, przygotowywane na słono lub słodko. Te na słono są popularnym dodatkiem do kaczki lub gęsi, a te na słodko jada się z masą makową lub orzechową i czekoladą.

5. Panenka v slaninke = Polędwiczki zawijane boczkiem

Kolejną popularną słowacką potrawą są pieczone polędwiczki wieprzowe zawinięte w cienkie plasterki bekonu. Potrawa dość prosta, ale ładnie wyglądająca i dobrze smakująca, dlatego też jest bardzo popularna na uroczystych słowackich obiadach. Może być serwowana z zapiekanką ziemniaczaną i warzywami.

4. Strapacska = Kluski z kapustą

Strapaczka to bardzo proste danie jarskie. Kluski robione są z ziemniaków i mąki, a następnie kładzione na osolony wrzątek. Podawane są najczęściej ze skwarkami i śmietaną lub z kwaśną kapustą (strapačky s kyslou kapustou).

3. Vyprážaný syr = Smażony ser

Najpopularniejszym turystycznie zestawem obiadowo – przekąskowym jest na Słowacji – podobnie jak w CzechachVyprážaný syr s hranolkami a tatárskou omáčkou czyli panierowany specjalny gatunek żółtego sera (vyprážaný syr), podawany z frytkami (hranolkami) oraz  sosem tatarskim (tatárskou omáčkou).

2. Halušky = Haluszki

Narodowym słowackim daniem są halušky czyli małe ziemniaczane kluseczki, podawane najczęściej w sosie śmietanowo-bryndzowym i skwarkami (bryndzové halušky). Na Słowacji są one podawane praktycznie w każdej restauracji. Istnieją też specjalne bary, w których można zamówić rożnego rodzaju wariacje na temat tych klusek. Można zamówić haluszki szpinakowe (spenátove halušky), z serem i kiełbasą (gazdovské halušky), z kwaśną kapustą i żeberkami (pastierske halušky).

1. Bryndzovie pirohe = Pierogi z bryndzą

W moim osobistym rankingu, świetne bryndzowe haluszki mogą przegrać jedynie z świetnymi pierogami z bryndzą. Pierogi te są przygotowywane, jak typowe pierogi ruskie, ale do farszu dodaje się owczego sera. Serwuje się je z kwaśną śmietaną, okraszone skwarkami. Pierogi te są bardzo popularne na Słowacji, a u nas dostępne na Podhalu.

Jeśli powyższy tekst był ci potrzebny, ponieważ wyjeżdżasz na Słowację to zajrzyj również tutaj.
Nie zapominajcie też o naszym Facebooku i Instagramie, tam na bieżąco pokazujemy gdzie jemy i co polecamy. Smacznego ♥



Booking.com

Nie przegap kolejnych wpisów. Zapisz się do newslettera.

  • Te dania, które tutaj przedstawiłaś są bardzo dobrze znane wszystkim nam, żyjącym na głębokim południu Polski. Pierogi z brzyndzą czy kapuśniak, to takie dania co nas ze Słowakami właśnie kulturowo łączą. Mówię o Góralach (nie tylko z Podhala) i Słowakach 🙂

    • Tarnów przybija piątkę z Nowym Sączem 😀 Robiłam mały research wśród moich znajomych i u nas jest kilka wariacji na temat tych dań, ale żadne z nich nie występuje w klasycznej formie. Najbardziej ubolewam, że u mnie w mieście nie mamy pierogów z bryndzą. Najbliższe odnotowałam w Nowym Targu.

      • Pierogi z brzyndzą to czasem u mnie na osiedlu w NS w barze sałatkowym sprzedają. A najlepiej to samemu sobie je zrobić kupując do tego oczywiści Brzyndzę Sądecką 😀

        • Bryndzy też nie mamy :(( Była w Almie, ale już nawet Almy nie ma. Dobrze wiedzieć, że jest w NS, bo ja ją uwielbiam.

          • Poszperaj w Lewiatanie, bo one działają na zasadzie franczyzy i często kierownicy sklepu zamawiają produkty regionalne. Na pewno jest bryndza w Tarnowie! 🙂

            • Tak zrobię. Dzięki za podpowiedz.

  • Jak na razie udało mi się spróbować tylko … surprise surprise, wyprażany syr 🙂 Zdecydowanie do nadrobienia parę innych potraw z listy jak naleśniki i zupa bryndzowa 🙂

  • Mój ukochany smażony ser! 🙂 Wszystkie propozycje godne skosztowania. Przydała by się jeszcze orientacyjna informacja ile takie danie kosztuje 🙂

  • Dodałabym do tego zestawienia sporo rzeczy!!! 😀 Jak np. gęsinę. A za lokse teraz z pasztetem duuuuużo teraz dałabym. Przy degustacjach wina są idealną przekąską!

  • Pingback: Czeski festiwal kulinarny - Karlovsky Gastrofestival 2017()

%d bloggers like this: